Vajon léteznek emlékezőtehetséget javító élelmiszerek?

Az emberi kihívások teljesítéséhez a legtöbb esetben jó memóriára van szükség. Ez az oka annak, hogy a memóriafokozó étrend-kiegészítők vagy tabletták miért váltak az utóbbi években annyira népszerűvé. Sokan nem tudják azonban, hogy több élelmiszerrel is javíthatnak emlékezőtehetségükön, és ugyanazt a hatást elérhetik velük, mint az egyébként megkérdőjelezhető kimenetelű memóriafokozó készítményekkel. A Food World News ezeket az ételeket (és italokat) ismerteti.

Vadon élő lazac, hering, makréla és egyéb olajos halak – az omega-3 zsírsavak miatt

A múltban számos egymásnak ellentmondó tanulmány jelent meg az omega 3 memóriajavító hatásáról.

Egy friss, 485 idősödő, memóriaproblémákkal küzdő ember bevonásával végzett MIDAS vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a mindösszesen 24 hetes időszak alatt omega-3-at tartalmazó táplálék-kiegészítőket fogyasztó résztvevők a placebóval élő társaikkal szemben jelentősen magasabb pontszámokat értek el a memóriateszteken. (Forrás: Daily Meal).

Ez az eredmény ismét azt mutatja, hogy az omega 3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges memória megtartásában.

Csonthéjasok és magvak – E-vitamin tartalmuk miatt

Mindenki tudja, hogy a diófélék egészségesek, van ám még egy ok, amiért érdemes bevonnunk őket mindennapos étrendünkbe.

Magas E-vitamin tartalmuk miatt a csonthéjasok nagyon fontos funkciót töltenek be mentális egészségünk megőrzésében; egyeseket például ténylegesen megvédhet a demenciától is.  Sőt, egy Harvard-tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik E és C-vitaminos táplálék-kiegészítőket fogyasztottak, a vaszkuláris demencia 88 százalékkal ritkábban fordult elő, mint az egyéb fajta életmódot követő embereknél.

A dió, brazil dió, mandula, kesudió, lenmag, mogyoró és napraforgómag mind az olyan élelmiszerek közé tartoznak, amelyek E-vitamin tartalmuk miatt javíthatják az ember emlékezőtehetségét.

Diófélék vásárlásakor ugyanakkor fontos, hogy megvizsgáljuk a termék teljes sótartalmát, mert egyes produktumok elkészítési eljárásuk miatt tekintélyes mennyiségű nátriumot  tartalmaznak.

Flavonoidban gazdag élelmiszerek

A flavonoidok arról ismertek, hogy megfordítják a korral összefüggő memória csökkenésének folyamatát.

Egy tanulmány a flavonoid alcsoportjában a flavanoloknak, az antocianinoknak és flavanonoknak tulajdonítja a legerősebb memóriajavító potenciált.

Jó hír, hogy az RSC szerint a flavonoidokat főleg egészséges élelmiszerek, úgymint az alma, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, zöldségek, a bor és a tea tartalmazzák.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenkettő + kettő =