Naponta egy alma

„ Naponta egy alma a doktort távol tartja.”

                                               / angol közmondás/

Friss és szárított almát az ember már a kőkorszak óta fogyaszt, s különösen népszerű volt ez az eledel az ókori Egyiptomban a Kr. E. 12. században. Az alma áldásos hatásait már Hippokratesz  /Kr. E. 460-377/ is ajánlotta  a szívgyengeség, emésztési zavarok és a veseproblémák kezelésére.

alma

A friss alma a főétkezések között fogyasztható, ideális és egészséges  eledel – elfér a zsebben, laktató, lédús és üdítő. Mindegy, hogy az alma héja piros, sárga vagy zöld, húsa ropogós vagy puha, miden alma vitamin- és ásványianyag-forrás. Egy közepes almában is közel 300 egészséget befolyásoló összetevő található. Energiatartalma aránylag kicsi, viszont jelentős mennyiségű gyümölcscukrot /fruktózt/ tartalmaz. Ezt az egyszerű cukrot, mely édesebb a répacukornál, a szervezet lassabban dolgozza fel, s így hatására a vércukorszint csak lassabban emelkedik – ezért  korlátozott mennyiségben még cukorbetegek is fogyaszthatják.

A pektintartalma csökkenti és szinten tartja a koleszterin mennyiségét a vérben, a ballasztanyagok és rostok együttes hatásaként csökkenti a gyomor betegségeit és megelőzi a székrekedést. A kálium segíti a szervezet  felesleges víztartalmát megszüntetni, a magnézium és rostanyag tartalma hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez. Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ideális a fogyókúrázók részére.

C-vitamin forrás, erősíti a szervezet védekező mechanizmusát, főleg a vírusok és egyébb kórokozókkal szemben. Táplálkozási szakemberek és orvosok szerint egy gyógykúra napi adagja 3 alma. Az alma párolva jótékony hatású  hasmenés valamint gyomor- és bélhurut esetén.

A szárítás vagy aszalás a gyümölcstartósítás egyik legősibb módja. A középkori asszonyok felfűzött almaszeleteket lógattak le a gerendákról. Ma az almakarikákat rácsra helyezve aszalják a napon, vagy elektromos készülékekben esetleg aszaló kemencékben.

 

alma2

 

Aszaláskor csökken a gyümölcsben a nedvesség tartalom ezért fokozatosan felsúsul bennük a gyümölcscukor. A sportolóknak ezért kitünő energaforrás, mert a szárított almában lévő szénhidrát gyorsan felszívódik és hatszor annyi energiát tartalmaznak, mint  ugyanannyi friss gyümölcs. A puha, bőrszerűvé aszalódott almaszeletekben sok rost és némi vas is található, a friss alma C- vitamin tartalma azonban a szárítás során teljesen elvész.