Kétszeresére növelhető az ételek tartóssága a jövő hűtőjében

Egy új tanulmány szerint ultraibolya fényű LED-ekkel meghosszabbítható a gyümölcsök eltárolhatósága a hűtőben, megőrizve a gyümölcs színét és egészség szempontjából hasznos tápanyagait.

Ultraibolya tartományban világító fényforrás segíthet az élelmiszerek frissességének megőrzésében a jövő hűtőszekrényében. A fertőtlenítő fény alkalmazásával kétszeresére növelhető az ételek eltarthatósága. A New Scientist tudományos magazin az amerikai élelmiszeripari minisztérium laboratóriumának kísérletéről számolt be a hűtőszekrények fejlesztésének lehetőségeiről. A szaktárca munkatársa, Steven Britz nemrég új fejlesztésűnek számító, ultraibolya tartományban világítani képes ledlámpákkal végzett kísérleteket hűtőszekrényekben.

Az epret például szinte teljesen érett állapotban kell leszedni, emellett a gyümölcs hajlamos a gombás megbetegedésekre, ami korlátozza az eltarthatóságát. Korábbi kísérletek tanúsága szerint a gyümölcsök tovább tárolhatók, ha a betakarítás után már fertőtlenítő ultraibolya fénynek van kitéve. Az UV fény azonban veszélyes az emberre, a fénycsövek pedig elég rosszul viselik a hűtőberendezések hőmérsékletét, higanytartalmuk miatt pedig fokozott körültekintést igényelnek.

Steven Britz a Sensor Electronic Technology nevű ledgyártó céggel közösen épített egy olyan prototípus hűtőgépet, amelynek belsejében a szokásosnál magasabb, 95 százalékos páratartalmat tartottak fent, a baktériumok elszaporodását azonban az ajtó becsukására azonnal felgyulladó UV-C-ledek gátolták.

Korábbi kísérletek során már bebizonyosodott, hogy ha a frissen leszedett epret erős UV-C fénysugárzásnak teszik ki, az hosszabb ideig fogyasztható marad. Bár a 100-250 nanométeres hullámhosszú UV fényt baktériumölő hatása miatt már régóta használják fertőtlenítésre, a ledes fényforrások előtt túlságosan komplikált volt alkalmazásuk ahhoz, hogy egy otthoni berendezésbe építsék be – írja a New Scientist. Az ebben a tartományban működő hagyományos UV izzók alkalmazása fokozott figyelmet igényelt, mivel fényük káros az emberi egészségre, maguk az izzók pedig higanyt is tartalmaznak, ráadásul a hagyományos nem is teljesítettek túl jól hidegben.

Steven Britz az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának étel összetevők és étel egészségügyi laboratóriumában arra volt kíváncsi, milyen alternatívát kínálnak a nemrég kifejlesztett ultraibolya LED-ek, melyek hasonló anyagokon alapulnak, mint a Blu-ray lejátszókban alkalmazottak. Az UV LED-ek jól működnek a hideg körülmények között, kibocsátott hullámhosszaik pedig kevésbé veszélyesek, mint a higanyos csöveké, emellett pedig energiahatékonyak is.

Britz egy LED gyártó, a Sensor Electronic Technology mérnökei segítségével megépített egy prototípust, amivel egy 95 százalékos páratartalmú hűtőházban tárolt epreket világítottak meg. Az epreken kilenc nap, a kezeletlen gyümölcs hűtőben tarthatósági idejének kétszerese után sem jelentkeztek a penészedés jelei, megtartották nedvességtartalmukat és csupán egy keveset vesztettek az egészséghez hozzájáruló antocianin összetevőiből, ami a gyümölcs színét is adja. “Elméletileg ezt más gyümölcsökkel is elérhetjük” – nyilatkozott Britz a New Scientist-nek.

Elképzelése szerint a jövő háztartási hűtőszekrényei kaphatnának egy UV LED-ekkel felszerelt rekeszt, amiben a LED-ek automatikusan felkapcsolódnak, amint a hűtő ajtaja bezárul. Az áruházak olyan hűtőberendezésekben tehetnék ki a gyümölcsöket a vásárlók számára, melyek meggátolják az UV fény kijutását, az ajtó kinyitásakor kikapcsolva a LED-eket. “Az ultraibolya kezelés azért jó, mert egy felületi kezelésről van szó, és az összes károsító tényező innen éri a gyümölcsöt” – magyarázta Randy Worobo, az amerikai Cornell Egyetem egyik ételbiztonsági kutatója, hozzátéve, hogy a hatékonyság érdekében biztosítani kell, hogy a fény minden irányból érje az epret. “Bármilyen árnyékolás esetén a védelem mit sem ér” – mondta.

Randy Worobo, a Corness Egyetem élelmiszerbiztonsági szakértője azonban a New Scientistnek úgy nyilatkozott, hogy a gyümölcsök fény segítségével való frissen tartása csak akkor működik, ha a polcokra pakolt élelmiszert minden irányból eléri a fény, egyik oldal sem kerül árnyékba. A nem lefedett részen ugyanis ugyanúgy megjelennének a gombák, baktériumok.