Hétfőn indul az iskolagyümölcs-program

A tavalyihoz képest idén még több diák kap gyümölcsöt és zöldséget, mert a programot az alsó tagozatos gyerekek mellett az 5. és a 6. osztályos diákokra is kiterjesztették. Több mint 2000 iskola 535 ezer diákja kap heti 4 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt.

A 2013/2014-as tanévtől európai uniós szinten is újraindul az iskolagyümölcs-program, amelyhez a 27 EU-tagállam közül 24 csatlakozott, köztük hazánk, Magyarország is. Brüsszel reményei szerint a rendszer segíthet a diákok egészségesebb étrendre nevelésében és abban, hogy minél kevesebb gyerek legyen túlsúlyos. Jelenleg 22 millióra becsülik a túlsúlyos iskolások számát az EU-ban, közülük több mint 5 millióan minősülnek elhízottnak, és ez a létszám várhatóan minden évben négyszázezerrel fog emelkedni. Az egészségesebb táplálkozás nagymértékben segíthet a probléma megoldásában.

Az iskolaprogram előnyös hatását növelni lehet, ha a gyümölcsosztást olyan tudatosító és oktatási intézkedések kísérik, amelyekből a gyermekek megtudhatják, miért fontos helyes táplálkozási szokásokat kialakítani. Az iskolagyümölcs-program célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a fiatalokat, ők ugyanis a tanulmányok szerint többnyire később is kitartanak e szokások mellett.

Szeptember 9-én indul az iskolagyümölcs-program, amelyre 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre; felét az Európai Unió, a másik felét az állam fizeti. Bár idén kevesebb a gyümölcs, mégis sokan jelentkeztek a termelők közül az iskolagyümölcs-programra. Ezzel mindenki jól jár – mondta a tiszaberceli Görömbei Vilmos, a Nyírfruct Szövetkezet egyik vezetője.

„A szövetkezet három régióval van kapcsolatban, ami 33 iskolát fed le. A tiszeberceli telephely 78 termelővel van kapcsolatban. Az alma felvásárlása fix áras, így évről évre változik a szövetkezet eredménye. A legfontosabb azonban, hogy a gyermekeket rászoktassunk a gyümölcsre; hosszú távon kell ugyanis gondolkozni” – fogalmazott a Kossuth Rádió Hajnal-táj című szerdai műsorában.

Egy gyermek heti gyümölcséért, ami négyszeri alkalmat jelent, nettó 160 forintot kapnak a termelők. Ez tartalmazza a tárolást, a szállítást és egyéb járulékos költségeket is.  Idén több mint 2000 általános iskola vesz részt az iskolagyümölcs-programban, amelynek 2,8 milliárdos költségét fele-fele arányban az Európai Unió és a magyar állam fedezi. 535 ezer tanuló jut hetente négyszer egészséges gyümölcshöz vagy zöldséghez.

Idén bővült a diákok köre – közölte Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. „Az előző tanévben nagyjából 340 ezer tanuló vett részt a programban 1880 iskolában, így jelentős a bővülés. Ehhez hozzátartozik, hogy míg korábban csak az alsó tagozatos gyermekek kaphattak gyümölcsöt, addig idén már az 5. és 6. osztályosok is” – magyarázta. A legnépszerűbb az alma, illetve a gyümölcslé, de egyre szélesebb az a kínálat, amelyből az iskolák választhatnak.

 

„Alma, körte, cseresznye, őszibarack is szerepel a repertoárban, zöldég esetében pedig paradicsomot, paprikát, sárgarépát vagy karalábét is tudnak a gyümölcs- vagy zöldséglé mellé adni, így a tanulók sem unnak rá” – fűzte hozzá Feldman Zsolt. Idén egyébként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kötött szerződést az iskolák nevében a gazdálkodókkal.