Gyümölcsök: a vitaminok legfontosabb forrásai

Az Egészségügyi Világszervezet / WHO / ajánlása alapján naponta mindenkinek legalább öt adag különféle gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztania.

Egy adag gyümölcs lehet egyetlen nagyobb alma, körte, narancs, grépfrút,  illetve egy tálka szőlő, málna szamóca, ribizli, egeres,  vagy  egy pohár  frissen kifacsart gyümölcslé, vagy zöldséglé.

A gyümölcs értékes forrása az antioxidánsoknak, főleg a bioflavonoidoknak és a C- vitaminnak, amelyek bizonyos védelmet nyújtanak a degeneratív betegségek ellen / rák, szívbetegségek /, kis energiatartalmuk miatt a fogyókúrázóknak is ideális tápláléka.

gyumolcs (1)

 

C- vitamin szükségletünket – felnőtt egészséges ember optimális napi szükséglete 50-75 mg – legnagyobb részben friss gyümölcsökből és gyümölcslevekből fedezzük, közülük is elsősorban citrusfélékből / citrom, narancs, grépfrút, mandarin /.

Ugyancsak igen fontos C- vitamin forrás a csipkebogyó és a feketeribizke, a kivi, az eper, a málna, a mangó és a papaja.

Az élénksárga gyümölcsök – sárgabarack, mangó, sárgadinnye –  az A- vitamin előanyagából a béta-karotintólnyerik a színüket.

A piros gyümölcsökben található festékanyag a likopin , valamint a béta- karotin is  a szabadgyökök ellen nyújt némi védelmet.

Egyes gyümölcsök, kűlönösen a banán és az aszalt gyümölcsök, igen gazdagok káliumban, amelynek fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában.

Étrendünkben a gyümölcsöknek kiemelten fontos szerepük van a magas rosttartalmuk miatt, hiszen biztosítják a rendszeres székletürítést, csökkentik a vér koleszterinszintjét és teltségérzést keltenek.

 

Az egészségmegőrzésben a frissen facsart gyümölcsleveknek  Európában a 19. század óta nagy jelentőséget tulajdonítanak, hiszen a szervezetet megtisztítják a bomlástermékektől és a méreganyagoktól.

 

A cseresznye és a meggy  sok káliumot tartalmaz /a kálium elősegíti a szívritmus stabilizálását / és C- vitamin tartalmuk is jelentős.

 

506172_0_1_cseresznye_backupdunyasi_com

Hazánkban a cseresznye az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. A meggy Észak- Indiától a Balkánig őshonos. A természetgyógyászok úgy tartják, hogy  hogy tisztítják a szervezetet, méreganyagokat és folyadékot távolítanak el a szervezetből, enyhe hashajtó hatásuk van, napi 200- 250 g friss cseresznye, vagy meggy elfogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét.

A dinnyefajták közűl a narancssárga húsú sárgadinnye tápértéke a legnagyobb – 10 dkg- ja a javasolt napi   C- vitamin – felvétel több mint felét tartalmazza, de jó forrása a  béta karotinnak is.

A dinnye energiatartalma viszonylag kicsi: 10 dkg-ja fajtától függően 19-31 kcal energiát juttat a szervezetbe. Nagy víztartalma hatékonyabb működésre serkenti a vesét.

 

melon

Az egres nyersen magas C- vitamin forrás: 10 dkg-ban egy felnőtt teljes napi szükségletének negyed része található meg. Az egres sz oldható rostoknak is megfelelő forrása, energiatartalma kicsi. Köszméte, piszke, pöszméte névvel is illetik az egrest, melyet 1395 körűl lehet először olvasni a Besztercei Szójegyzékben és „éretlen szőlőbogyó”-t jelenet latinúl

egres

 

A málna nem csak finom gyümölcs, hanem gazdag C- vitamin forrás is. A C- vitamin elengedhetetlenűl szükséges as bőr, a csonrok és a fogak épségének megőrzéséhez, elősegíti a szervezetben a vas felszívódását, gyorsítja a gyógyulási folyamatot, antioxidáns hatása révén csokkenti bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát. A málna tartalmaz E- vitamint, folsavat és rostokat is.A málnalevet az emésztőrendszer tisztítására és méregtelenítésére, gyermekkori megbetegedések és hólyaghurut enyhítésére, valamint lázcsillapításra  ajánlják a természetgyógyászok.

malna

 

A piros és fekete ribizke ugyanabba a családba tartozik, tápértékük mégis meglehetősen különböző. A piros ribizkéből 10 dkg, a feketéből pedig már 3 dkg fedezi egy felnőtt teljes napi C- vitamin szükségletét. A savanykás ízű piros ribizkének C- vitamin tartalma és kálium tartalma jelentős, magas a vas és élelmi rost tartalma is. A fekete ribizkében négyszer annyi C- vitamin van, mint ugyanannyi narancsban. A gyümölcs hájában lévő festékanyag az antocián  gátolja a különféle baktériumok elszaporodását, gyulladásgátló hatása révén a gyümölcs leve enyhíti a torokfájást.

 

ribizli

A lábadozó betegeket hagyományosan szőlőlével kínálják. A csemegeszőlő könnyű, finom eledel és bár édes, nem hizlal, mert 10 dkg szőlő 60 kcal energiát tartalmaz. A szőlő jó kálium forrás, de ásványianyag- és vitamin tartalma nem jelentős.