Génmanipulált élelmiszerek: felkapott a kerülés, jön a jelölés

Franciaország és Németország mutatja az utat, amerre az Európai Unió tagállamainak többsége tart: a génmanipulált növények betiltása felé – jelzi az érzékelhető fordulatot a NOL.

Az idei új uniós jogszabály ugyan nem változtatta meg az engedélyeztetési eljárást, ám minden tagállamnak lehetőséget adott, hogy saját területükön betilthassák akár egyesével a GMO-fajták termesztését – idézi fel a lap. – A politikusok pedig a zöldek nyomására és az erősödő GM-ellenes közhangulatban inkább az új fajták ellen döntenek.

A genetikai kérdések megítélése nem csak a GM-termények terén kettős az unióban. Az Európai Parlament két hete szavazott a klónozott haszonállatok és azok utódaiból készült termékek importjának betiltása mellett, megszigorítva az Európai Bizottság javaslatát. A képviselők döntése érthető, ha tudjuk, hogy egy 2010-es Eurobarométer-felmérés szerint a tagországokban a megkérdezettek 77 százaléka természetellenesnek nevezte a klónozott állatokat és 70 százalék nem ösztönözné ezek tenyésztését – emlékeztet cikkében a NOL.

Egyre nagyobb a nyomás Európán, hogy engedje be az elsősorban amerikai, genetikailag módosított élelmiszereket – mondta a közelmúltban a Hír TV-nek a vele forgatott beszélgetésben Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének GMO-programvezetője.

– Előkészítettünk egy miniszteri rendelettervezetet, amely alapján a jövőben azok az élelmiszergyártók, amelyek bizonyíthatóan GMO-mentes takarmányt fogyasztó állatok termékeiből készítik termékeiket, ezt a mentességet feltüntethetik az általuk gyártott élelmiszereken. A jogszabály 2016 elején léphet hatályba – ezt már Nagy Istvántól, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárától idézi szerdai interjújában a Magyar Hírlap.

Forrás: Népszabadság

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz + 6 =