Gabona – minden szeme érték

Mi a gabona?

A gabonaszemek olyan növények ehető magjai, vagy szemes termései, amelyek a fűfélékhez tartoznak.

A különböző gabonaféléket a cereáliák / rosttartalmú élelmianyagok / gyűjtőfogalmába sorolják, amely elnevezés a földművelés római istennője, CERES nevéből származik.imagespice006

 

Miért a teljeskiörlésű gabonát használjuk?

A magban – amely magába foglalja az egész héjat és csirát is – sok tápanyag és az élet építőkövei, vitaminok, ásványi anyagok és a fontos ballasztanyagok

/ rostok / fordulnak elő magas koncentrációban.

A napjainkban szokásos fehér lisztté való kiörlés során majdnem az összes vitamin és ballasztanyag, valamint az ásványi anyagok több mint 70 %-a veszendőbe megy.

A gabonamagvaknak e számunkra olyan értékes alkotórészeit sertésekkel etetik fel takarmányként, a legértéktelenebb maradék szolgál az ember táplálékául.

A rostanyagokban dús táplálkozás meggyorsítja a táplálék továbbjutását a tápcsatornában, megköti a táplálékunkban jelenlévő káros környezeti anyagokat és  csökkenti azok káros hatását.

 

Mit tartalmaz a teljes mag?

A teljes mag fő alkotórészei a szénhidrátok – keményítő – melyek részaránya 70%. Ezek az úgynevezett liszttestben koncentrálódnak, amely fehérjét is tartalmaz, ezt a kenyérgabonáknál sikérnek – glutén – nevezik.

A csira a mag egészének mindössze 4 %-a, annak mégis a legfontosabb és legtartalmasabb része. Az új növénynek mintegy embriójaként fehérjéket, csiraolajat, keményítőt, B és E vitaminokat, a karotin nevű elővitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, lipoidokat és enzimeket tartalmaz.

A héjrész nagyobb mennyiségű fehérjét, kb. 10 % zsírt, sok ásványi anyagot, B1 és B2 vitamint, niacint és karotint, kálciumot, káliumot, foszfort és vasat rejtenek. A maghéj adja a fontos ballasztanyagokat – rostokat – a cellulózt és a hemicellulózt.

 

Búza

Könnyen emészthető ezért a szellemi munkát végzők körében kedvelt gabonafajta.A B1-,B2-, B6-vitaminok és a karotin, valamint a kálium, magnézium, foszfor és kovasav főleg a  búza héjrétegeiben található. Ezért fontos a teljes magot felhasználni.

Felhasználható: búzacsira, keményítő vagy teljes liszt formájában kenyér, friss gabonakása, gabonacipó müzli és búzasör készítéséhez.imagespice007

 

Tönkölybúza

A búzának ez az ősrégi kultúrformája különösen gazdag fehérjében. Jelentős a kálium-, vas- és foszfáttartalma, a magas sikértartalma miatt jó a sütőképessége.

Felhasználható: liszt, vagy dara formájában levesekhez, gabonacipók és édességek készítéséhez.

 

Árpa

Az árpa lisztteste bőven tartalmaz kovasavat, emellett található benne még kálium, kalcium és foszfor, ennek tudható be jótékony hatása az idegrendszerre. Nyálkaképző, ezért diétázó betegek ételeinek elkészítésére alkalmas és hatással van a gyomor – és bélrendszerre, valamint erősíti a kötőszövetet is.

Felhasználható: liszt és pehely formájában, egészben párolva, árpanyák, árpasaláta, cipó és püré, valamint sör, égetett szesz, malátakávé, „Barleywater” / árpalé-ital / és árpagyöngy készítéséhez.

 

imagespice003

 

Rozs

A rozs erőt adó, fiatalok és fizikai munkát végzők számára nélkülözhetetlen gabonafajta. A B- vitamincsoport tagjai mellett értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint pl. a foszfor, fluor, kovasav, kálium és vas.

Felhasználható: kenyér, cipó, levesek, felfújtak és zöldségtöltelékek, valamint pótkávé és égetett szesz készítéséhez.

 

Zab

A zab minden más gabonafajtánál több fehérjét, ezenkívűl jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz. Emellett B1-, B2-, B6-, és E- vitaminokat és a ritkán előforduló biotint / H- vitamin /, valamint magas értékű növényi olajat is találhatunk benne. Értékes beltartalmi anyagai fokozzák a testi erőt és a szellemi fogékonyságot, a zabot szívesen alkalmazzák a sportolók élelmezésében is.

Felhasználható: levesekhez, nyákokhoz és műzlihez, péksüteményekhez, párolva és pehely formájában.

imagespice008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köles

Az ősi, világszerte elterjedt köles bőven tartalmaz kovasavat és hat a bőr, haj, csontozat és a fogak, a kötőszövetek és az érzékszervek állapotára. A zabhoz és az árpához hasonlóan a kölest ismeg kell szabadítani az élvezhetetlen pelyvától. A köles relatív magas olajtartalma miatt a többi gabonától eltérően nem tárolható sokáig. A kölest intenzív sárga színe miatt a gyerekek különösen kedvelik.

Felhasználható: lepény, kása, cipó, gombóc és felfújt készítéséhez, egészben, párolva, pudingokhoz, pelyhekhez és égetett szeszhez.

 

imagespice004

 

Kukorica

Az ősi Amerikában már 4500 évvel ezelőtt különböző kukoricafajtákat termeltek. Ez a gabonaféle kevés energiát tartalmaz és glutén- valamint gliadinmentes0, ezért a gabonasikér- allergiában / cöliákia / a dietetikusok a gabona helyettesítésére ajánlják.

Felhasználható: felfújtakhoz, puliszkához, tortilla-lepények és kukoricapelyhek készítéséhez.

 

imagespice002

 

Rizs

Ennek a Kelet-Ázsiából származó gabonának kb. 8 000 különböző fajtája létezik. A  világon a legtöbb helyen termesztett gabonát három csoportba osztják:

 

–         hosszú szemű rizs, száraz, szemenként különálló a belőle készűlt főtt rizs, nálunk ez a leggyakrabban használtfajta,

–         közepes szemű rizs, rövid, kerek szemek, különösen jól köti meg a folyadékot,

–         kerek szemű rizs, majdnem kerek szemek, amelyeknek relatív puha a közepe és főzés közben sok keményítőt adnak le.

A vadrizs a valóságban egyáltalán nem rizs, hanem egy vadon élő fűfélének a magva.

 

imagespice005

 

A natúr rizs teljes magja B- vitaminokat és niacint, foszfort, vasat és kalciumot tartalmaz. Alacsony nátrium tartalmával együtt nagyon sok káliumot tartalmaz.

Felhasználható: Főfogásként, köretként, cipó, saláta és pehely készítéséhez, keményítőként, vagy lisztként levesek és pékáruk, ecet, sör, bor és égetett szesz készítéséhez.

 

Néhány gabonához illő fűszer:

 

Búza:                   koriander, majoranna, rozmaring

Rizs:                    lestyán, curry, kakukkfű

Árpa:                    zsálya, szegfűbors,kakukkfű

Köles:                  gyömbér, bazsalikom, koriander

Rozs:                   kömény, rozmaring, kakukkfű

Zab:                     csombor, ánizs, izsóp

Kukorica:            kakukkfű, rozmaring, szurokfű

Édesítésre alkalmas a méz, a cukorrépa szirup, aszalt gyümölcsök, gyümölcslevek.