Csak tiszta forrásból!

A víz az egyetlen dolog a Földön, ami a naprendszerünkben máshol, ilyen nagy mennyiségben nem található meg.

Amióta több millió évvel ezelőtt az első egysejtű szervezetek megjelentek az óceánokban, bolygónk életet adó világa újra és újra felfrissül a vég nélküli körforgást végző víz segítségével.

Életünk során átlagosan mintegy 40 ezer liter folyadékot iszunk meg. Az újszülöttekben a test víztartalma 72%, a felnőtt ember szervezete átlagosan 60% vizet tartalmaz, amely a kor előre haladtával tovább csökken. Szervenként is változik a víz mennyisége, a legkevesebb víz a csontokban és a fogzománcban van, mindössze 1 %. Más szerv viszont majdnem kizárólag vízből áll, ilyen a szem üvegteste 99 %-os víztartalmával.

viz

 

A sejten belüli és a sejten kívüli folyadék összetétele jelentősen változik. Sejten belül magas a kálium, alacsony a nátrium és a klór koncentrációja, a sejten kívüli folyadék térben fordítva van.

A sejten kívüli víztér szerepe a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldása, szállítása, valamint az ozmikus nyomás fenntartásában van.

A sejten belül a szerves vegyületekhez kötött víz igen nagy mennyiségű, a benne oldott ásványi sókkal együtt a sav-bázis egyensúly kialakításának fontos résztvevője.

Az éhség érzet mellett az ember másik nélkülözhetetlen ösztöne a szomjúság érzés. Szomjazni legfeljebb 2-3 napig bírunk, míg étel nélkül hetekig is élhetünk.

A szomjúság érzés kínját a mondavilág is őrzi. A görög istenek azzal büntették Tantalosz királyt, hogy állig hűsítő vízben kellett állnia, de amint ajkával a víz felszíne felé közeledett, az enyhítő ital eltűnt. Örök szomjúságra volt ítélve. Ezért nevezzük a legszörnyűbb szenvedéseket „tantaluszi kínok”- nak.

Folyadékigényünk számtalan körülménytől függ. A korábban említett életkoron kívül az éghajlat is nagymértékben befolyásolja folyadékszükségletünket. Mérsékelt égöv alatt egy felnőtt egészséges ember napi szükséglete 2,5-3 liter, forró égöv alatt ez akár napi 5 liter is lehet.

A napi folyadék mennyiségét szervezetünk számára a táplálékkal / kb. 800 ml /, folyadékokkal  / kb. 1400 ml/ és  oxidációval / 300 ml / biztosítjuk.

A folyadék veszítés a szervezetből vizelettel /kb. 1400 ml/ , bőrön keresztül párolgással / kb.600 ml /, tüdőn keresztül  légzéssel / kb. 300 ml/ és a széklettel  / kb. 200 ml / történik naponta.

Az egészséges felnőtt ember napi folyadékbevitelének 1/3 részét teszi ki a szilárd ételekkel felvett és elfogyasztott folyadékok mennyisége. Ezek közül a legtöbb víz a zöldségekben és a gyümölcsökben található.

 

 

Élelmiszerek víztartalma

Kenyerek, tésztafélék                           Tejtermékek, zsiradékok:

Fehérkenyér                     38 %               Kefír                        87 %

Graham kenyér                 31 %               Tejföl                      72 %

Zsemle l db                       17 %               Trappista sajt          38 %

Száraztészta, 4 tojásos     7,6%               Vaj, margarin          16 %

 

 

Húsok, húskészítmények:                     Zöldség- és gyümölcsfélék:

Csírkehús             72 %                          Szőlő                   79 %

Sertéscomb          70 %                          Narancs               88 %

Gépsonka             66 %                          Görögdinnye       91 %

Téliszalámi            23 %                          Burgonya            77 %

Karfiol                  92 %

 

Nyáron általában több időt töltünk a szabadban és a napozás mellett a fizikai aktivitás mennyisége és intenzitása is növekedhet, így fokozódik a szervezet folyadék szükséglete.

 

Nagyon fontos  a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlás, melyet vízzel, ásványvízzel, illetve a gyümölcslevekkel  és zöldséglevekkel  tehetünk változatossá.

Vizeink a XXI. században rossz minőség, nehézfémekkel, klórral, kénnel , nitrittel, nitráttal  szennyezettek, alkalmatlanok az emberi  fogyasztásra, egészségkárosító hatásuk nyilvánvaló. Bizonyára sokan emlékeznek azokra a híradásokra, amelyekben egy-egy település vízellátását átmenetileg zacskós víz adásával oldották meg. A vezetékbe került  klór, amellyel a vizet tisztítják, hosszú távon,  pusztítja emésztőrendszerünk flóráját, a bélbaktériumokat.

Figyelemre méltó és megfontolandó Dr. P.C.Bragg-Dr.P.Bragg  “A víz, egészségünk titka” című könyvében leírt néhány adat:

 

 •   Jelenleg több, mint 12 000 vegyszer van piacon, ez a szám évente 500-zal emelkedik. Bárhol is él az ember  ezek a vegyszerek ivóvizeinkbe bekerülhetnek.
 •   Földünkön senki sem tudja ma, hogy milyen együttes hatása lehet a különböző vegyszer- kombinációknak.
 •   Szervezetünk kb. 70%-a víz, szervezetünk működését alapvetően meghatározza ennek minősége.
 •   A szervezetnek szüksége van ásványi anyagokra, azonban nem fontos, hogy ezek az ivóvízből származzanak. Ásványianyag-ellátottságunkért leginkább szilárd élelmiszereink felelősek.
 •   A vegyszerekre és szennyező anyagokra gondolva teljesen érthető, hogy az ember a természetben is   meglévő desztillációs eljárással kívánja megtisztítani ivóvizét.
 •   Rengeteg desztillálógépet adtak el és használnak a világon: egyének, családok, fogorvosok, orvosok, kórházak, stb.

A vízen kivül sokféle egészséges, üdítő  italt ismerünk.  Elkészítésükkor törekedjünk arra, hogy a nyersanyagok  műtrágya- és vegyszermentesek legyenek, lehetőleg ép és egészséges alapanyagokat használjunk!

uditok1

A mézes, citromos limonádé, a jól behűtött tejsavó, a bioboltokban kapható Breuss-lé /cékla,alma,sárgarépa/ kellemes és egészséges ital.

Az otthon is elkészíthető frissítő vörös almalé alma és cékla kipréselt levéből, ízlés szerinti mennyiségű  mézzel és citromlével készűl.

A vegyes gyümölcsital az idénygyümölcsök / meggy, málna, eper, őszibarack,szőlő, stb./ kipréselt levéből készűl kevés citromlével és mézzel. Behűtve kitünő szomjoltó ital.

A dinnyekoktél alapja a kimagozott görögdinnye, amihez  kevés sárgadinnyét és fahéjat adunk, a kipréselt alapanyagokat lehűtve kínáljuk.

Sárgarépa petrezselyem zölddel, kevés napraforgómaggal kipréselve, limonádéval ízesítve kedvelt zöldségital.

Zellergumóból, sárgarépából és almaléből készűl a vitaminital, ami nem csak finom , de szemet gyönyörködtető is.

Bátran próbálják ki ezeket a szokatlan, de garantáltan frissítő és tápláló italokat! Sőt! Az otthoni  kiskertben megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből Önök is készíthetnek üdítő italokat. Ezeket az italokat is megfelelő hőmérsékleten fogyasszuk, hogy megőrizzék vitamin és enzimtartalmukat.

Néhány jótanács:  

 • A szénsavas ásványvizek megterhelőek lehetnek a szervezet számára a magas ásványianyag tartalom miatt.

 

 • Kerüljék a mesterséges aromával /szintetikus és természetazonos/,
  a kristálycukorral és mesterséges édesítőszerrel /light felirat!/,a szintetikus festékanyagokkal szinezett “gyümölcsleveket” !

 

 • Tartózkodjunk az idegrendszert izgató fekete teáktól, kakaótól, a fogat maró foszforsavas, cukros , agresszív italoktól /kólaféléktől/ is!

 

 • Helytelen a folyadékvesztést alkoholos italok fogyasztásával pótolni, hiszen az alkohol inkább fokozza a kiszáradást, mintsem csökkenti!