Bio-étkezés a napközikben-Délvidéki Terra’s model alapján

A legfiatalabb szabadkaiak az elsők között vannak Szerbiában és a régióban, akiknek 2012. áprilistól minősített bio-termékekből készült étel kerül étlapjukra. A „Naša Radost“ Iskoláskor Előtti Intézménnyel együttműködve valósult meg a Terra’s egyesület több évtizedes azon törekvése, hogy a bio-élelmiszer minél több polgártársunk, de főleg a legfiatalabbak étrendjébe bekerüljön.

Ez a jelentős lépés az Európai Unió és Szabadka Város támogatásával, valamint az Organica.net projekten keresztül vált valóra, melyet a Terra’s Egyesület az eszéki Slap Egyesülettel közösen valósít meg.

Műanyag étel-műanyag élet

Hippokratésznak az orvostudomány atyjának tulajdonítják, az „Azzá leszel, amit eszel” szólást, ami végtelen bölcsességet rejt. Mára az egész világon rájöttek arra, hogy milyen hiánytáplálkozás alakul ki akkor, ha a fejlődő szervezet csak műanyag ételeken nő fel. Az egyik ilyen vészcsengő volt a Szerbiában is bemutatott „Super Size Me” című film, amelynek főhőse eleget téve az életünket uraló reklámutasításoknak, egy teljes hónapig csak gyorséttermi ételeken élt. A kísérlet kezdetén egészséges 30 éves fiatalember egy hónap alatt több betegséget és 11 kg-ot „szedett fel”, amelyből 14 hónap alatt tudott csak nagy nehezen kilábalni újra az egészséges táplálkozás révén. A megdöbbentő film megdöbbentő érdektelenségbe fulladt. Alig van, aki látta, és azok közül, akik látták, sokan úgy gondolják, hogy ez csak az Egyesült Államokban létezik, nálunk nem!

 

A ”Megetetett társadalom – avagy: hogyan fizetsz rá a hamburgerre” című könyv szakmailag is alátámasztotta a film kísérleti eredményeit. Megtudható belőle, hogy milyen tudatosan manipulálják az embereket (mesterségesen előállított ízekkel, szagokkal, illetve sok más vegyipari termékkel), és sajnos most már az egészen kis gyerekeket is!

Többé nem vitás hogy a korlátlan mennyiségű vegyszerek szakszerűtlen alkalmazása az élelmiszeriparban számos rákos, degeneratív és alergiás megbetegedés okozója. Az Egészségügyi Világszervezet szerint nap, mint nap mintegy 80.000 különböző vegyszernek vagyunk kitéve, melyek közül élelmiszerekkel évente 4,5 liter peszticidet és 5 kg adalékanyagot viszünk be szervezetünkbe.

 

Ugyanakkor a legújabb kutatások arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nem hagyunk fel sürgősen az élelmiszerek „vegyszeresítésével” valamint nem javítunk élelmiszereink minőségén és táplálkozási szokásainkon, az elhízott gyerekek száma a mai 37 százalékról csakhamar 50 százalékra fog növekedni, továbbá nagy az esélye annak, hogy minden harmadik gyerek cukorbeteggé váljon. Mindez oda vezethet, hogy ez a generáció korhatárban nem fogja túlélni szüleit.

 

Egészséges táplálkozás-egészséges élet

 

Az említett tényekből kiindulva a szabadkai Terra’s egyesület kidolgozta és a „Naša Radost“ Iskoláskor Előtti Intézménnyel valamint az eszéki Slap egyesülettel karöltve valósítja meg az Organica.net projektet, amelyet az EU támogat az IPA Horvát-Szerb határon átnyúló Programjának keretében, 2007 és 2013 között.

Az Organica.net projekt fő célja hogy a bio-termékek és bio-ételek bevezetésével az óvodákban és bölcsödékben javítsunk a szabadkai és eszéki legkisebbek táplálkozási szokásain és egészségi állapotán.

 

Azon megfontolások alapján, hogy az egészséges életvitel népszerűsítésének alapeszköze a képzés és a lehetőségek felkínálása, a Terra’s egyesület szakemberei kidolgozták az „Egészséges táplálkozás-egészséges élet” elnevezésű programot különböző célcsoportok, szakácsok, nevelők, táplálkozás-szakértők, szülők és az óvodás illetve napközis gyermekek képzésére. A program elméleti és gyakorlati képzést nyújt a résztvevők számára a bio-termelés jelentőségéről, az egészséges táplálkozás fontosságáról, a bio-termékek előnyeiről és a bio-ételek elkészítéséről. Mindemellett a Terra’s egyesület bio-farm látogatásokat is szervez a „Nyitott bio-farmok napja” elnevezésű rendezvény keretében, amelyen a képzési program résztvevői a helyszínen ismerkedhetnek meg a bio-gazdálkodás alapszabályaival és termelési módjaival.

 

Bio-élelmiszerek bazárja a polgárok számára is

 

Június 5.-e, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából a szabadkaiak élvezték azokat a bio-nyersanyagokból készült ételeket, melyeket a „Naša Radost“ IEI szakácsai készítettek és óvodásai szolgáltak fel. Ugyanis, az Organica.net projekt utolsó tevékenységeként a Terra’s egyesület megszervezte a Bio-élelmiszerek bazárját az Ökológiai utcában Szabadka központjában.

 

A gyerekek az óvónőkkel kötényt és szakács sapkát készítettek újrahasznosított papírból, a látogatók számára pedig zenés-verses programot adtak elő. Megtanulták, mi az a bio-termék, és eldicsekedték, hogy Szerbiában az elsők között kapnak bio-ételt a napközikben.

E mellett, friss gyümölcsöt és zöldséget is felszolgáltak, a bio-élelmiszer fogyasztásának jelentőségével és az egészséges életmód elveivel kapcsolatos minél jobb tájékozottság érdekében pedig a „Táplálkozással az egészségig” című kézikönyvet, szórólapokat és hírleveleket osztogattak.

 

Bio-ételek Szabadka 41 napközijében

 

Miután  a  „Naša Radost“ IEI központi konyhájának szakácsai sikeresen elsajátították az egészséges táplálkozás alapismereteit, valamint egyes bio-ételek receptjeit és elkészítési fortélyait, valóra vált a Terra’s egyesület évtizedes törekvése: Bio-ételek kerültek fel a szabadkai „Naša Radost“ IEI 41 napközijének az étlapjára.

 

„Egészséges táplálkozás-egészséges élet” akció népszerűsítése

 

A bio-gazdálkodás népszerűsítése céljából a Terra’s egyesület 2005 óta minden év októberében Nemzetközi bio-termék fesztivált szervez, a Szerb mezőgazdasági minisztérium és a városi önkormányzat támogatásával amely a Szabadegyetemen, Szabadka kulturális és oktatási központjában kerül megrendezésre. Ez a jelentős nemzetközi rendezvény számos kísérőprogramjával egyedülálló alkalmat nyújt a bio-termékek kiállítására és árúsítására, a tapasztalatcserére és a regionális együttműködés fejlesztésére.

 

A tavalyi Biofeszt az „Egészséges táplálkozás-egészséges élet” képzési programnak köszönhetően teljesen megfiatalodott. Ugyanis a Szabadegyetem galériájában alkalom nyílt megtekinteni „Az én első bio-ételem” című fényképkiállítást az IEI óvodásairól amint az első bio-uzsonnát fogyasztják nagy élvezettel.

Az „Egészséges táplálkozás-egészséges élet” megszervezett képzési programok kivételesen jó visszhangot váltottak ki a résztvevők körében. Hazánkban több helyi közösség is igényt tart a projekt bevezetésére, lehetőséget kínálva egy egészségesebb és boldogabb élet megalapozásához.

A Terra’s egyesület 2012 és 2013 folyamán Smederevo Iskoláskor Előtti Intézményeivel realizálta teljes egészében a projektet. Nagy örömünkre szolgál hogy az akció eredményeként sikerült nem csak korrigálni a legkisebbek étrendjét és táplálkozási szokásait, de az intézményen belül bio-kert is létesült egyes gabona- és zöldségfélék termesztésére.

 

Az „Egészséges táplálkozás-egészséges élet” akció Eszéken vendéglátók és kereskedők képzésére is kiterjedt, ugyanis Horvátországban jelentősen nő az agrobioturizmussal foglalkozó farmok száma.

Európában a magyar kisiskolások a legkövérebbek

Erre a megállapításra jutott egy Horvátországban készült kutatás, amely a közép-európai országok fiataljainak étkezési szokásait elemezte. A magyar általános iskolások 13százaléka túlsúlyos-minden negyedik lány és minden ötödik fiú küzd súlyproblémákkal. Ezzel az aránnyal Magyarország a nem kecsegtető első helyen áll Európában. Ennek oka az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód. Ennek a statisztikának a javításában a délvidéki „Egészséges táplálkozás-egészséges élet” akció példaértékű lehetne.

 

A délvidéki „Egészséges táplálkozás-egészséges élet” akció megvalósítása az egészségvédelem mellett, jelentősen hozzájárul a bio-termelők anyagi helyzetének javításához is, hiszen az Iskoláskor Előtti Intézmények a helyi bio-termelőktől vásárolják fel a szükséges bio-termékeket. Ebből kifolyólag fontos, hogy a helyi önkormányzatok felismerjék és támogassák ezt a rendkívül hasznos és szükséges képzési programot a ma és jövő nemzedékek érdekében.