Az étrendkiegészítők mellékhatásai

Az étrendkiegészítő készítmények nem kívánatos hatásai az USA-ban évente mintegy 23 ezer esetben vezetnek sürgősségi orvosi ellátáshoz.

Átlagosan minden második felnőtt szed rendszeresen vitaminokat vagy egyéb összetevőket (is) tartalmazó étrendkiegészítőket. Az említett szereket szedők célja elsősorban az ellenállóképesség fokozása, a súlykontroll, az izomtömeg fokozása, illetve a szexuális potenciál növelése. Az, hogy az elvárt/kívánt hatás ténylegesen fellép-e, kérdéses, ugyanis az étrendkiegészítők gyártóinak a termékük hatásosságát nem kell bizonyítani. Ezzel is magyarázható az, hogy 2004 és 2012 között több mint 200 étrendkiegészítő terméket vont ki a piacról az FDA. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a piacon maradt szerek biztonságosak. Sok esetben panaszokhoz vezet a készítmények alkalmazása és nem ritka az sem, hogy a gyerekek hozzáférnek az étrendkiegészítőkhöz, és kisebb-nagyobb adagot bevesznek belőle.

A fogyasztószerekkel van a legtöbb baj

A vény nélküli szerek, így az étrendkiegészítők alkalmazása is járhat súlyos következményekkel. A New England Journal of Medicine folyóiratban publikált eredményekszámszerűsítik a 2004 és 2012 között az USA 63 sürgősségi ellátóhelyén (n=3667) tapasztaltakat.

Az étrendkiegészítőkkel kapcsolatos nem-kívánatos események leggyakrabban a fiatal felnőtteket érintik: erre visszavezethetően a sürgősségi ellátásban résztvevők 28 százaléka 20 és 34 év közötti.

Az étrendkiegészítők szedésével járó mellékhatások az esetek döntő részében a fogyasztószerek (25,5 százalék) és az energiaszintet emelő készítmények (10,0 százalék) alkalmazására vezethetők vissza. A palpitatio, mellkasi fájdalom vagy tachycardia miatt orvoshoz került betegek 71,8 százaléka előzetesen valamilyen fogyasztószert vagy energizáló készítményt alkalmazott.

A vitamin- és nyomelemtartalmú szerek enyhébb mellékhatásokat, tipikusan allergiás reakciókat váltottak ki.

Az időseknél nyelési nehézségeket okoznak

Viszonylag gyakori, különösen a 65 év fölöttieknél, a nagyobb méretű tabletták, kapszulák bevételét követően kialakuló félrenyelés, illetve nyelési problémák. Az idős betegek leggyakrabban (83,1 százalék) vitaminokat- és nyomelemeket tartalmazó készítményt vettek be, amit követően a (félre)nyelési problémáik felléptek. Miközben az FDA a gyógyszerkészítményeknél a tabletták méretét 22 milliméterben korlátozza, addig az étrendkiegészítőknél tapasztalt probléma kezelését nehezíti, hogy abban a termékkategóriában ilyesfajta határérték nincs.

Gyakran kerülnek gyermekek kezébe

Az FDA munkatársainak bevonásával végzett tanulmány rámutat arra, hogy az étrendkiegészítőkkel kapcsolatos sürgősségi betegellátást igénylő esetek ötödében (21,2 százalék) a készítmények – a felnőttek figyelmetlensége miatt – gyermekek kezeibe kerültek, és ők vettek be nagyobb mennyiségben fogyasztószereket, vitaminokat vagy nyugtató-altató hatású készítményeket.

Évi 23 ezer sürgősségi ellátás

A publikáció szerzői szerint az USA-ban évente körülbelül 23 ezer sürgősségi betegellátás írható az étrendkiegészítők számlájára, és ezek közül mintegy 2100 esetben válik szükségessé a kórházi felvétel és ápolás. Az összehasonlítás kedvéért: az étrendkiegészítők alkalmazásával összefüggésbe hozható sürgősségi ellátást igénylő esetek száma öt százaléka a gyógyszeralkalmazással kapcsolatos sürgősségi betegellátások számának.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tíz − 6 =