Az EGÉSZség=ÉRTÉK?

Az EGÉSZség=ÉRTÉK?

 

Az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület 2014. november 6-án Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban tartotta meg az EGÉSZség=ÉRTÉK! programját táplálkozási szakemberek és közétkeztetők részére az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesülettel közösen.

A kecskeméti Konferencia elsősorban a helyi közétkeztetés aktuális helyzetének bemutatásával foglalkozott. A konferencián vezető főorvosok, élelmiszerbiztonsági szakértők, valamint a közétkeztetés és a termelők képviselői tartottak előadásokat, párbeszédet generálva a minőségi közétkeztetés kérdésében.

 

Dr. Svébis Mihálya Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa megnyitójában kiemelte a táplálkozás szerepét a civilizációs betegségek megelőzésében. Fontosnak és támogatásra méltónak tartja az ETE EGÉSZség=ÉRTÉK! programját, annak célkitűzéseit és megköszönte, hogy Kecskeméten már második alkalommal  került megrendezésre a konferencia.

Dr. Lehoczki Károlya BKM Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv tisztiorvosa előadásában tájékoztatta a hallgatókat a megye lakosságának egészségi állapotáról, különös tekintettel a nem fertőző civilizációs betegségekre. Előadásának első harmadában Magyarország, illetve egyes európai országok lakosainak egészségi állapotával, valamint az azt befolyásoló tényezőket ismertette, majd a hazai életkilátásokat befolyásoló elemeket taglalta, majd röviden kitért az általában hiányos és nehezen interpretálható megbetegedési mutatókra.  Az előadás üzenete, az volt, hogy az életkilátások javulhatnak, ha tisztában vagyunk az életünket befolyásoló tényezőkkel, és tenni tudunk alakulásukért.

Gyertyánosné Hegedűs HelgaaBács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa a közétkeztetés új táplálkozás-egészségügyi előírásairól tartott előadást.

A közétkeztetés feladata a gyermekek és az ifjúság élelmezése, munkahelyi étkeztetés, szociális gondoskodást nyújtó intézmények, kórházak, idős otthonok ellátása, népkonyhák működtetése.

Beszámolt az OÉTI által 2009-ben és 2013-ban végzett táplálkozás-gészségügyi vizsgálatok eredményéről és az elindult pozitív változásokról. Előadásában kiemelte, hogy a 2015. januárjától életbe lépő táplálkozás-egészségügyi rendelet előírásai a közétkeztetés javítását célozzák, a hallgatók megismerték a rendeletet, ugyanis a program sikeres végrehajtásához szükség van arra is, hogy az érintettek megértsék és támogassák.

A Kormányhivatal nevében kérte a szülők, a pedagógusok, a közétkeztetők, az élelmiszer-beszállítók támogatását ahhoz, hogy a közétkeztetés a gyermekek egészségét szolgálhassa.

Dr. Gyöngyi Zoltána Pécsi Tudomány Egyetem ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézetének tudományos munkatársa előadásában a táplálkozás szerepével foglalkozott a daganatos betegségek megelőzésében.

A ételkészítéshez használt zsírok és olajok helyes megválasztása fontos a daganatos betegségek megelőzésében, ugyanakkor a helytelen minőségi és mennyiségi alkalmazás a daganatkeletkezést segíti elő.

Számos vitamin és ásványi anyag csökkenti a daganat kialakulás kockázatát, mégis étrendünk összeállításánál ez még mindig nem eléggé hangsúlyos. Különösen megoldatlan az elégséges szelénbevitel biztosítása.

A megfelelő konyhatechnikai eljárások alkalmazásáról, pontosabban a rákkeltő eljárások kerüléséről ugyancsak szót ejtett, hangsúlyozta, hogy a gyakorlatban a megvalósítás kevéssé eredményes, ugyanis a közétkeztetés lehetőségei és a táplálkozási szokások csak lassan változnak.

A genetikailag módosított növények számos élelmiszerünk alapanyagai között megtalálhatóak, daganatkeltő hatásuk nem bizonyított, de az sem, hogy nincs közük a daganatkeletkezéshez.

Ezért az óvatosság elvét követve, lehetőség szerint a bioélelmiszerek fogyasztását ajánlotta az előadó.

Dr. Lakó Sándor az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra!” programvezetője a Mitől bio a bio? – az Ökotermékek beltartalmi értékeiről címmel tartott előadást. Kiemelte, hogy az ökológiai gazdálkodásról mindenkinek először az jut eszébe, hogy drága, megkérdőjelezzük az értékeit, a kistermelői kézimunka többletköltségét nem szívesen fizetjük meg. Ugyanakkor a közétkeztetésben – amennyiben jelentős termőterületet lehet biztos piac tudatában művelni – költségei lehetővé tennék az alkalmazásukat.

Kutatások bizonyítják, hogy az optimális életkörülmények között termelhető zöldségek, gyümölcsök jelentős egészségvédő értékkel bírnak, míg az intenzív termesztés a növények beltartalmi értékét jelentősen csökkentette. Az iparszerű mezőgazdaság következtében a termelt élelmiszer-alapanyagok és friss fogyasztásra szánt termények beltartalmi értéke a két világháború közt mért értékek töredékére csökkentek. A hústermelés a takarmánynövények tápanyag tartalmának érték változásán keresztül jelentős minőségromlást szenvedett el. A lucerna kation-anion aránya kevesebb, mint harmada értékre csökkent le, amely egyértelmű összefüggésbe hozható a csontritkulásos esetek /Márai G./ számának megnövekedésével.

A biotermék sokak értelmezésében egyszerűen vegyszermentes növényi vagy állati táplálékot jelentenek, azonban az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a biotermelés ennél többet jelent, a hagyományos termesztés technológiákhoz való visszatérést. A biotermék attól lesz több mint vegyszermentes termék, hogy a regenerált talajon előállított organikus zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma jelentősen megemelkedik.

A „Háztájit az asztalra!” program vezetője ismertette, hogy Magyarországon sikerrel működik számtalan helyen a közfoglalkoztatásra alapuló élelmiszergyártás, melynek egyéb társadalmi hasznaival is lehet számolni, ha a közétkeztetésben a helyi, ökológiai termékek folyamatosan felhasználásra kerülnének.

Dr. Boda Éva  a BKMK Onkoradiológiai Központ klinikai onkológus főorvosa a táplálkozás szerepéről tartott előadást a daganatos betegségek kezelése alatt. A daganatos megbetegedések számának növekedésében világelsők vagyunk, a betegség kialakulásában szerepet játszik az egészségtelen táplálkozás az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a környezetszennyezés és a felelősségteljes gondolkodás hiánya, az EGÉSZSÉG NEM ÉRTÉK.

Az előadó felhívta a hallgatók figyelmét az Amerikai Cancer Society nemzetközi ajánlására, amely javasolja, hogy a táplálék többsége legyen növényi eredetű, az étrend tartalmazzon naponta legalább 5 adag gyümölcsöt vagy zöldséget és ajánlott naponta többször növényi eredetű ételeket fogyasztani.

A magas zsírtartalmú – különösen az állati eredetű – ételek fogyasztását korlátozza, helyette inkább a zsírszegény termékeket ajánlja és korlátozza a húsfogyasztást is.

Javasolt a napi rendszeres mozgás (30’ közepesen intenzív) és az egészséges testsúlya megtartására való törekvés, valamint az elfogyasztott alkohol mennyiségének csökkentése a lehető legalacsonyabb szintre.

Szabó Gellérta MNVH elnökség tagja, Szentkirály polgármestere előadásának címe a Mi (t) evők legyünk? – HELYI TERMÉKEK A SZENTKIRÁLYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN volt. A részletest tájékoztatásból a közétkeztetési szakemberek megismerték a program elemeit, az ellátottak növekvő számát, a programban résztvevő szakembereket, ismertetésre került a rendelkezésre álló nyersanyag költségek nagysága is.

A szükséges technikai, személyzeti fejlesztés eredményeként kialakították azt a költséghatékony programot, amelynek nélkülözhetetlen feltétele a lelkiismeretes szakemberek összehangolt munkája a helyi termékek előállításában és közétkeztetésben történő felhasználásban.

Új fogalomként került az előadás végére a „SPÁJZ TÉL”, ami a helyben megtermelt és feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségét jelöli. Az ötletes és szemléletes elnevezés mindazokat a lekvárokat, savanyúságokat, befőtteket és mélyhűtött zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a szárított fűszernövényeket jelentik, amelyek felhasználásával olcsóbbá tették szentkirályon a közétkeztetést.

Lőrinczné Táborfi Juliannaaz ETE elnöke az EGÉSZség = ÉRTÉK!- a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben című előadása zárta a konferenciát. Ismertetésre került, a magyar lakosság jelenlegi egészségi állapota, amely a környező országokéhoz viszonyítva és az európai országok tekintetében is kedvezőtlen. Az előadó úgy véli, hogy a lakosság nem ismeri, vagy nem veszi komolyan az egészségét veszélyeztető tényezőket, nem elterjedt a prevenciós gyakorlat, a betegséget megelőző gondolkodás.

Az elmúlt 50 évben az élelmiszeripari termékek térhódításának köszönhetően mára a lakosság szinte csak átalakított „denaturált” (természetétől megfosztott) termékeket fogyaszt. Nem mindegy, hogy milyen minőségűek az összetevők, és azok milyen eljárásokkal készülnek, milyen hozzáadott anyagokat tartalmaznak, és azok mit okoznak a szervezetünkben, hogyan hatnak a szervezetünkre, egészségi állapotunkra. (OÉTI, KSH, Amerikai Nemzetközi Rákközpont adatai)

Közismert tény, hogy a daganatos betegségek megelőzésében, kialakulásában és a gyógyításában jelentős szerepe van a táplálkozásnak. Az előadásban ismertetésre került az első olyan hazai közétkeztetési gyakorlat, amelynek célja az organikus élelmiszerek felhasználása volt a betegélelmezésben, az OOI-ben.

 

A tapasztalatok és a hazai megbetegedési helyzet ismeretében az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület kidolgozta EGÉSZség=ÉRTÉK programját, melyet a Magyar Kórházszövetség, az Országos Onkológoiai Intézet, a PTE ÁOK Népegészségtani Intézete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, az ÉTREND, a Bátor Tábor Alapítvány, az Egészség Virág Egyesület, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány és más szakmai, civil- és betegszervezetek támogatásával – onkológiai centrumok környezetében – kíván megrendezni.

 

Az EGÉSZség=ÉRTÉK! programot 2013-ban tiz szakmai fórumon mutatta be az ETE, egészségügyi szakembereknek szóló konferenciát Veszprémben, Kecskeméten és a pécsi Egyetemen tartott. 2014-ben Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban, valamint Kecskeméten szervezett akkreditált képzés keretében konferenciát és további nyolc rendezvényen ismertették a programot.

Az egészségügyi intézmények büfé választékának átalakítása érdekében eredményes tárgyalásokat folytattak az Országos Onkológiai Intézettel, a Kardiológiai Intézettel, a balatonfüredi Szívkórházzal, a miskolci Megyei Kórházzal és a közeljövőben elsőként megnyílik az EGÉSZséges Büfé a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban.

Az előadó tájékoztatta a hallgatókat arról, hogy a projekt kidolgozói fontosnak tartják a hazaiszakmai-, civil-, és betegszervezetek bevonását, mert országos mozgalommá kívánják fejleszteni a programot, melyet 2013. szeptembertől 2015. novemberig terveznek megvalósítani kiemelten az organikus élelmiszerek piacának szélesítése, a társadalmi étkeztetésben résztvevők egészségének megőrzése és a prevenciós gyakorlat, a betegséget megelőző gondolkodás elterjesztése érdekében.

 

Felkérte a közétkeztetési szakembereket, hogy csatlakozzanak a projekthez, mivel segítségükkel hamarosan megjelenhetnének a hazai ökológiai termékek a közétkeztetésben, ahogyan ez a környező országokban – Olaszország, Németország, Szerbia – létező és terjedő gyakorlat.

 

LTJ

Forrás: http://elelmezes.hu/hirek/reszletek/az-egeszseg-ertek/